NORMALITY
You are doing it wrong


"ами додо и на мен не ми харесва, но е така, не можем нищо да направим по въпроса". това беше отговора/съвета на моя приятелка социален психолог на моите разсъждения за ултраважността прикачена към външния вид от обществото. такива мисли ме нервират. и ме плашат. разбирам, колко са кухи, но са опасни. те са мечтата на пастира, или може би, и по-точно, те са чобанина (ако това значи викач), те са кучето пазач. защо са кухи? защото освен идеята за предопределност и липса на мислене, подобни твърдения обясняват "сегашното положение" като произволно стечение на обстоятелствата. това, което днес се приема за нормално/ненормално, не идва от нищото - тези разбирания имат своите корени и зад тях стоят ценности, които се реинфорсират чрез дадените разбирания и практики. какво значи така е? ако си гей в охайо, можеш да бъдеш уволнен законно поради сексуалната ти ориентация - не са болни, ама така е, нищо не можем да направим. ?
според мен нещо тъпо и грешно и разрязващо морала и ощетяващо човешки права, независимо от колко хора и колко пъти е повтаряно и практикувано, не променя характера на нещотъпо-то.


след невротичната ми прелюдия, искам да преставя ето тези няколко въпроса
(Questions for Heterosexuals developed by Martin Rochlin, Ph.D., 1977)

1. Какво според вас е причинило вашата хетеросексуалност?

2. Кога и как за първи път решихте, че сте хетеросексуална/ен?

3. Възможно ли е вашата хетеросексуалност да е просто фаза, която ще израстнете??

4. Възможно ли е просто да се нуждаете от добър гей любовник?

5. Възможно ли е невротичен страх от собствения пол да е причина за хетеросексуалността ви?

6. Хетеросексуалистите имат истории на провал в гей връзките си. Мислите ли че сте се обърнали към хетеро ориентацията заради страх от това да бъдете отблъснати??

7. Ако никога не сте спали с някой от вашия пол, откъде знаете че няма да го предпочетете?

8. Ако хетеросексуалността е нормална, защо повечето психично болни пациенти са хетеросексуални?

9. На кого сте разкрили хетеросексуалните си предпочинания? Как реагираха?

10. Вашата хетеросексуалност не ме обижда ако не се опитвате да я приложите към мен. Защо се чувствате задължени да прелъстявате други към вашата сексуална ориентация?

11. Насилниците на деца са хетеросексуални в пъти повече, отколкото хомосексуални. Наистина ли бихте се чувтвали спокойно, ако учителите на децата ви са хетеросексулани?

12. Защо настоявате хетеросексуалността ви да е публично очевидна? Не може ли просто да бъдете каквито сте, без да манифестирате?

13. Хетеросексуалистите си поставят стереотипни секс-роли и ограничения в леглото. Защо се придържате към такава нездравословна игра на роли?

16. Защо хетеросексуалнистите придават толкова голямо значение на секса?

17. При цялата социална подкрепа, която бракът получава, нивото на разводите се покачва. Защо има толкова малко надеждни хетеросексуални връзки?

7 коментара:

Додо каза...

It is important to be recognized that reality and normality is nothing more than a determination, sth we agree on, not necessarily right, moral or normal. Certailny not natural. When we do not feel comfortable with some normality, which threatens us or others, it is in our ability to change it. When we refuse to fight it,we are fully and directly responsible for the effects of life it has.

D

Анонимен каза...

Здр,
до 7 въпрос каквото прочетох ми звучи ненормално. И като гей не мога да го приема. Ужасно е ясно колко са провокативни, но не от любопитство.
Дори с чувство за хумор да погледна, пак не мога да усетя друго освен... вулгарно мислене от мерак...
Що за човек може да ги напише!
К.

Додо каза...

Tova sa vyprosite i preporykite, s koito edin homoseksualen chovek se sblyskva, samo che obyrnati obratno. Celta e heteroseksualniqt chovek, chetqsht tezi vyprosi, da useti che sa nenormalni.

Edin vid sled kato heteroseksualnite ne se postavqt v obuvkite na homoseksualnite, neka im slojim podobni obuvki kato im zadadem tezi vyprosi.

Анонимен каза...

Съгласен съм, че трябва хетеросексуалните да бъдат поставяни на наше място, някак да погледнат от нашата зрителна точка. Начинът за мен е важен.

Зад тези въпроси прозира мисленето:
сексуалността е избор, а тя е даденост;
всеки мъж носи хомо нагласа и, че тя е подтисната;
че пола не е мярка, а как си го представяш;
и най-важното - всеки мъж като обект на нашите желания е в неведение какво изпуска.

Срещал съм тези логики в много гей мислене, в теории даже. Разбирам, че като мъже искаме да си легнем с всички мъже, както хетеро мъжете искат да си легнат с всички жени. Мъже сексят мъже, от което не смятат, че са гей. Вероятно минават през термина би, което само увеличава сексуалните ни територии. И тук е проблема. Не може чрез провокацията 'ти пробвай' и тогава преценявай да се постигне обективна мисъл. Както в природата ни лежи сексуалността, то и точно толкова лежи разум, ум, интелигентност, анализ - менталните и емоционалните способности. От там трябва да се мине, а не през практическия опит. И Кинси е пробвал с науна цел, което не му е променило сексуалната практика.
Не всеки мъж е годен да си доказва какво е секса с мъж, за да си промени мисленето. Което въвежда в заблуждения нас, че мъж който е пробвал със сигурност ще ни приеме. 51 % да нямаш сексуална даденост 'гей' може да те наведе на мисълта, че хомосесуалното е безсмислено и вредно. Удоволствието от секса още не означава приемане на чуждия живот, най-малко не води до съгласие и задължително приемане на собствения в гей светлина.

А и нали се сещаш, че това са мисли/въпроси от 1977 г.

Сексуалната практика/ориентация е част от човешката същност. Колкото и да е сред основните, то останалите дедености не стоят със скръстени ръце.
Така мисля, де...
К.

Додо каза...

tezi vyprosi sa vse taka aktualni i prez 2009. te sa absurdni i celta im ne e da bydat realno zadadeni i otgovoreni ot hetero hora. celta im e da podchertaqt s debela cherta greshnoto razbirane, che heteroseksualna orientaciq idva prirodno, a homoseksualna orientaciq idva ot nqkakvi problemi v sredata.

s edna duma, tezi vyprosi umishleno sa absurdni. i nqmat za cel da podkrepqt teoriqta che trqbva da probvash, a togava da reshish - tykmo obratnoto.

pravilno otbelqzvash, che prozira misleneto "seksualnostta e izbor" zad tezi vyprosi, zashtoto te vinagi sa zadavani v edna posoka - kym homoseksualnite ot heteroseksualnite. spored heteroseksualnite te nqmat seksualna orientaciq, a sa prosto normalni. samo geiovete imat seksualna orientaciq. zadavaiki im syshtite absurdni vyprosi, koito homoseksualnite chuvat, shte gi nakara da pomislqt:
dali tova razbirane - "da si razlichen ot hetero e izbor, a e dadenost da si hetero" -
ne e absurdno..

vijdash li sega kak tozi, koito e zadal tezi vyprosi, e na syshtoto mnenie s teb?

Додо каза...

eto tova moje da pomogne

http://www.psychologytoday.com/blog/gays-anatomy/200810/the-heterosexual-questionnaire

Анонимен каза...

Виждам, че засегна само едно от мненията ми (не че си длъжен за каквото и да било), а останалите ги сведе до обективно подкрепящи. Моето неприемане, освен като подход, е с какви идеи се заиграва автора на въпросите. И точно тях изписах (даже не всички залегнали от 1 до 7 въпрос). Засягаш само идеята за избора и, че с автора сме на едно мнение. Което не решава проблема със заложените идеи.
Само преди около 10 месеца беше последния текст в нета, в който няма даденост има каквото му беше удобното на писача (липсата на баша и силна майка). А преди него години наред съм чел какви ли не предположения и твърдения за произход на гейлъка. Вероятно ще кажеш, че тези хора са неинформирани (най-тактичното би било). То ще е колкото вярно, толкова и – не, защото често се свеждат всякакви неща до тезата за свободния избор, което пък изпада в проитворечие с други, но такива връзки не са правят... Веднага мога да ти дам примери как видни активисти приемат принципа на избора за всичко, а видиш ли само за ориентацията не е така (и в прав текст не съм го срещал). Или… или… всъщност лансират и те идеята…, колко всичко е избор и от едно пробване не се обръща резбата.
Трябва да се съгласиш, че е нужна връзка от горе до долу по вертикалата, за да не се спекулира с идеи от сексуален интерес, а после да се пищи, че хетерото не ни разбират, че не приемат разумните доводи, че изобщо няма чуваемост. И аз не бих уважил някой, ако изпраща разнопосочни послания, противоречия или да се подценява опонента с идеята… да си легне с него щото всичко е избор – днес избираш едно, утре друго и няма проблем. Тоест манипулациите с цел секс… чрез идеята за избора, защото изборът е на съзнателно ниво са прозрачни. Загубите са за наша сметка.
С две думи – изборът на идеите за доказване е важен (както и начинът). А чрез него пък аз… стигам до мисленето и от там виждам връзката с живата действителност. Не отричай, че не си чувал от много гейове фразата колко изпускат готините хетеро като не пробват…
Лично никога не съм чувал хетеро да казва на гей да пробва с жена, за да види какво изпуска… Нито на живо, нито в текстове от всякакъв калибър.
К.